Vår profil

På Äventyret arbetar vi utefter vår profil. Där vi ser till att både friluftsliv och performance är en naturlig del av undervisningen. Två skilda inriktningar som båda bidrar till vår övergripande pedagogiska utgångspunkt. Det ger eleverna förutsättningar för att utvecklas genom lagom svåra utmaningar.

 
Illustration_7.jpg

Friluftsliv

Vår friluftsprofil innebär att eleverna får delta i olika uteäventyr och arbeta med friluftsliv under ett längre pass i veckan. Vi har valt att använda uterummet som en del av flera olika lärmiljöer. När det passar verksamheten flyttar lärandet utomhus. Klassrummet placeras istället i skogen, vid vattnet eller ute på skolgården.

Genom att vi tränar och blir utmanade i olika uteäventyr får eleverna möjligheten att lära känna sig själva och andra bättre. Vi reflekterar över vad som händer inuti när vi blir trötta, hungriga och längtar hem. Vi får lära oss att ta hand om oss själva ute i naturen genom att bygga basläger, göra upp eld och övernattning under vintern. Dessutom arbetar vi för att på ett respektfullt sätt använda oss av naturens resurser och lära oss mer om hur vi kan ta hand om naturen.

Exempel på återkommande aktiviteter inom vår friluftsprofil är vandring med eller utan övernattning, kanothajk i Bergslagen, fågelskådning i Asköviken och skidåkning. Precis som med all annan undervisning arbetar vi för att varje elev ska utmanas att ta just det kliv som han eller hon känner sig mogen för.

Performance

Vår performanceprofil innebär att eleverna får återkommande möjlighet att framföra något inför publik. Exempelvis en muntlig redovisning av ett genomfört projekt eller att sjunga en sång på skolgårdsfesten. Att ställa sig på en scen med en publik är för många elever en stor utmaning. En utmaning som får eleverna att växa.

Vi har ordinarie musikundervisning en timme i veckan. Lektionerna leds av en utbildad musiklärare med bred erfarenhet som guidar eleverna inom flera olika typer av musik. Exempelvis får eleverna möjlighet att spela bleckblås vissa eftermiddagar.

Illustration_9.jpg